Zajímá vás exotické Japonsko, jeho historie, kultura a hlavně kuchyně? Přijďte k nám do kina na gurmánsko-cestopisnou přednášku Jedlíci na cestách – Japonsko v úterý 19. listopadu 2024 od 18 hodin.

Jedlíci jsou dva mladí cestovatelé, Jarda Bouzek a Tomáš Šapovalov. Jarda Bouzek je cestovatel a fotograf, který vyměnil úspěšnou korporátní kariéru za život na volné noze. Své zkušenosti z vedení velké firmy kombinuje s vášní pro jídlo a je autorem myšlenky pořadu. V projektu má hlavní slovo u vizuálních složek, tedy u videa a fotografie. Tomáš Šapovalov je cestovatel se zkušenostmi z kuchyní v Karibiku a na Novém Zélandu, amatérský nadšenec do jídla a profesionální prodejce kaviáru. Baví ho ochutnávat pokrmy z celého světa a představovat je dalším lidem. Jeho hlavní zodpovědností je dramaturgie jednotlivých epizod. Pro oba je jídlo na cestách vždy jeden z důležitých cílů. Chtějí ukázat lidem základní tradiční pokrmy navštívených zemí a odlákat jejich pozornost od fastfoodů a stánků s rychlým občerstvením.

V této přednášce se podíváte také na Slovensko, Rumunsko a Maltu, ale hlavním gastronomickým a cestovatelským lákadlem bude právě Japonsko. Dozvíte se o jeho bohaté historii, unikátní kultuře a jídlech, která jinde nenajdete. Vydejte se spolu s nimi prozkoumat taje místní gastronomie do restaurací, na tržiště, do nákupních center a malých uliček osvětlených neony. Jaké je to ochutnat jedovatou rybu fugu nebo špíz z kuřecích vnitřností? A kde se vzal v Japonsku obalovaný řízek? Tyto odpovědi se dozvíte.

Na místě budou v prodeji dvě jejich cestovatelské kuchařky - Jedlíci na cestách 1 - Maďarsko, Holandsko, Německo a Polsko a novinka Jedlíci na cestách 2 - Japonsko, Slovensko, Rumunsko a Malta.