Pokud vše půjde podle vládou plánovaného rozvolňování, koncem května začnou kina v omezeném režimu hrát. Provoz našeho kina zahájíme v pátek 11. června 2021 a bude zpočátku pouze víkendový (pátek – neděle). Jestli však zájem ze strany diváků bude velký, kino začne fungovat jako před pandemií. Obnoví se alespoň zčásti vysoká návštěvnost z několika posledních let anebo většinou nepřijde ani potřebných šest návštěvníků, abychom mohli vůbec promítat? Věříme, že si diváci brzy najdou cestu zpět do kinosálů a netrpělivě je očekáváme!

Kino bylo zavřené nebo v omezeném režimu více než 15 měsíců – od 9. března 2020 do poloviny června 2021. Promítalo se od 15. května do 11. října 2020, kromě července museli mít diváci stále roušky, střídavě se zakazovalo či povolovalo občerstvení, zpočátku byl také omezen počet míst v kinosále. Dopady na návštěvnost byly v těchto pěti měsících provozu katastrofální (zda za to mohla výše zmíněná omezení nebo strach lidí z nákazy, to nevíme).

Dokládají to následující čísla. Od 1. ledna do 8. března 2020 (tehdy začalo první vládní uzavření kultury) přišlo k nám do kina 3.448 diváků. Po jeho otevření 15. května do znovuuzavření 11. října 2020 to bylo pouhých 1.842 návštěvníků. A že bylo na co se dívat! Premiéru tehdy měly české filmy 3Bobule, Šarlatán, Havel, Štěstí je krásná věc, Bábovky či Princezna zakletá v čase, znovu se hrála únorová novinka V síti, ze zahraničních snímků jsme promítali očekávané trháky Mulan a Tenet, ovšem s minimálním ohlasem.

V každém případě se na obnovení promítání moc těšíme a spolu s námi, kinaři, i distributoři filmů, kteří se po celou dobu uzávěry snažili udržet premiéry pro kina a neuvolňovat je televizím či internetu. A je to dobře, protože kina jsou nenahraditelný a nezastupitelný kulturní stánek. Jenom tady mohou diváci společně sdílet zážitky, které filmový příběh přináší. Čím více diváků v sále, tím silnější emoce. Velké filmové plátno a kvalitní zvuk to vše ještě umocní. Rozjeďte tedy znovu ten „filmový vlak“ – my se vynasnažíme nabídnout vám to nejlepší ze všech filmových žánrů!

Podrobnosti o zahájení promítání a programu najdete na našich webových stránkách kino.mnhradiste.cz a na jeho facebooku. V červnu se v našem kině můžete těšit na na českou komedii Matky a na animované filmy pro děti Tom a Jerry Duše (letošní cena Oscar za nejlepší animovaný film). Uvidíte i snímek Země nomádů, který získal 3 hlavní letošní oscarové ceny – nejlepší film, režie a herečka v hlavní roli.

Tady je také malá ochutnávka připravovaných českých filmů na léto. V červenci vstoupí do kin rodinný film Gump – pes, který naučil lidi žít od F. A. Brabce, v srpnu dlouho odkládaný Zátopek režiséra D. Ondříčka a v září snad konečně shlédneme téměř o rok posunutou premiéru dokumentu o Karlu Gottovi s názvem Karel.

Nabídka nových zahraničních filmů je velmi bohatá a pestrá a jen těžko se z té záplavy titulů vybírá. Z odkládaných a očekávaných snímků tedy upozorňujeme jen na ty, od kterých očekávají producenti největší návštěvnost. Bude to červnový sci-fi thriller Godzilla vs. Kong, červencová novinka studia Marvel Black Widow a oblíbení animovaní Croodsovi: Nový věk, v srpnu přijde dobrodružný Sebevražedný oddíl a pokračování animovaného Hotelu Transylvánie, v září uvidíte thriller Venom 2: Carnage přichází, pokračování animovaného Mimi šéfa a nové zpracování slavného sci-fi Duna.

Těšíme se na vás v kině!